Filmavond All Stars

Transmannen kijken naar voetbalvriendenfilm All Stars

Rond zes uur is het al een gezellige drukte in de gezellige huiselijke gemeenschappelijke ruimte van een woonproject ergens in de Randstad dat is afgehuurd om met een groepje transmannen en partners een dvd te kijken. Terwijl op vernuftige wijze de laatste technische problemen worden verholpen en de laptop op de beamer wordt aangesloten ontstaan de eerste transgerelateerde gesprekken al. In totaal zijn er tien transmannen en één partner aanwezig.

Aanleiding tot gesprek
Onder het genot van pizza’s en salades, en later popcorn, worden op het scherm de verrichtingen van een voetbalteam en de sociale interactie tussen de mannen die daar bij komt kijken gevolgd. Voor iedereen die de film nog niet heeft gezien is het een verassing dat de hoofdpersoon homo blijkt te zijn. De manier waarop de mannen in de film met elkaar omgaan is aanleiding tot een gesprek. Een van de aanwezige transmannen geeft aan in sociale interacties niet (meer) bij de vrouwen horen en toch (nog) niet helemaal tussen de te mannen passen. Dit is voor een aantal andere transmannen herkenbaar. Omdat de fase van de transitie waarin de aanwezige transmannen zaten uiteenloopt van “nog niet iedereen weet dat ik me een man voel” t/m “al jaren klaar” is er veel te bespreken.

Open sfeer
Ook een partner van een beginnende transman heeft veel vragen over wat haar te wachten staat. Ze kan met haar vragen bij de andere transmannen terecht, en als die het antwoord niet weten kunnen ze haar wel in contact brengen met mensen die het wel weten. Later op de avond worden de gesprekken intiemer. Een bijzondere en open sfeer ontstaat waarin transdingen besproken worden die lastig zijn om met “niet transmannen” te bespreken. Tot in de late uurtjes wordt gepraat en zo’n avondje met samen eten, een dvd kijken en napraten is zeker voor herhaling vatbaar.

Bron: Stichting Transman.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s